Jaké potraviny zubům neprospívají?

Skvrny na zubech a zubní kazy může mít i člověk, který ústní hygieně věnuje maximální pozornost. Na zdraví zubů má totiž významný vliv nejen pravidelnost a důslednost jejich čištění a správně zvolené pomůcky, ale také složení našeho jídelníčku. Některé jeho části totiž mohou zubům velmi škodit.

Všeobecně nejznámějším škůdcem pro ústní dutinu jsou slazené nápoje. Platí zde pravidlo, že čím sladší, tím horší. Limonády typu cola nebo různé slazené džusy představují riziko, zvlášť pokud jsou baleny v lahvi s uzávěrem, přes který nápoj prochází pomaleji, protože tak jsou zuby vystaveny nežádoucímu prostředí déle.

Zubům neprospívají ani různé cukrovinky a cukrářské výrobky jako dorty, šlehačka apod. Další skupinou, která zubům škodí, jsou kyselé citrusové plody, hlavně citrony a grepy. Platí sice za bohatý zdroj vitaminu C a dalších zdraví prospěšných živin, ovšem pro zuby je jejich kyselé prostředí pohromou. Nevhodné pro ústní zdraví jsou také kyselé okurky, červené víno či káva.

Vhodným způsobem, jak omezit dopad těchto škodlivých látek z jídla a pití, je po každé konzumaci žvýkat žvýkačky bez cukru. Jejich žvýkání pomáhá odstranit zbytky jídla i z těžko dostupných míst. Žvýkačky bez cukru netvoří potravu pro ústní bakterie, neutralizují kyselé prostředí v ústech a pomáhají zabránit poškození skloviny. Ochucení žvýkaček také napomáhá ke zvýšené stimulaci tvorby slin.