Víte, které potraviny neprospívají Vašim zubům?

Není třeba diskutovat o tom, že složení naší stravy úzce souvisí i s naším fyzickým zdravím. Na pozoru byste se ale měli mít i v případě, že je Váš jídelníček vyvážený. Všechny potraviny prospěšné pro tělo totiž nemusí být nejvhodnější také pro zdraví zubů. Na která jídla si dát pozor a co dělat pro to, abychom si je mohli i přesto dopřát? V aktuálním tématu měsíce se dozvíte, jak si udržet zdravé zuby i celé tělo, a tím mimo jiné prospět i své sebejistotě a zářivému úsměvu.

Před kterými jídly je lepší mít se na pozoru?

Karamely a gumoví medvídci

Co se týká zdraví zubů, platí pro všechny potraviny jednoduché pravidlo - čím lepivější, tím horší. Mezi nejhorší patří právě karamely, gumoví medvídci nebo měkké ovocné bonbony. Velmi snadno ulpívají na zubech a v prostorách mezi nimi, odkud se velmi špatně dostávají. Cukr, který obsahují, je pak ideální potravou pro bakterie, které svou činností vytvářejí na zubech plak.

Tvrdé bonbony nebo mentolky

Stejně jako karamelky obsahují i tvrdé bonbony velké množství cukru, který bakteriím chutná. Tvrdé bonbony jsou kromě toho většinou dochucovány i kyselinou citronovou škodící zubní sklovině. Navíc u bonbonů hrozí, že si při jejich rozkousání ulomíte kousek zubu. Do této skupiny bonbonů bohužel patří i ty mentolové, které nám jinak ulevují od bolavého krku nebo špatného dechu.

Chipsy, slané tyčky

Pokud jste nyní nabyli dojmu, že se stačí vyhnout sladkému jídlu a chrup si udržíte zdravý, vyvedeme Vás z omylu. Slané pochoutky jsou velmi často plné rafinovaných, tedy jednoduchých cukrů - stejně jako všechny sladkosti. Kašovitá hmota, která vzniká po jejich rozkousání, se navíc usazuje v mezizubních prostorách stejně dobře jako karamely nebo gumoví medvídci.

Citrusy a další kyselé ovoce

Bohužel i některé jinak zdraví prospěšné potraviny našim zubům škodí. Kyselejší ovoce, jako jsou právě citrusy, kyselá jablka nebo ananas, je sice bohatým zdrojem vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek, zubní sklovině však kyselé prostředí naopak škodí. Nejhorší jsou podle lékařů džusy a čerstvě vymačkané ovocné šťávy. Kromě nich zubům neprospívají ani další nápoje. Které to jsou?

Ochucené vody a limonády

Ochucené vody i limonády jsou spojením hned několika složek, které škodí našim zubům: cukru a kyselin. Cukr je živnou půdou pro bakterie způsobující zubní plak, kyseliny zase ničí zubní sklovinu. Nevhodné jsou i dietní nápoje se sladidly, které, stejně jako ty s cukrem, obsahují vysoké množství kyselin. Sklovině neprospívá kvůli kyselinám dokonce ani čistá voda s citronem. Pít ji samozřejmě můžete, ale je lepší napít se jednou, namísto usrkávání v průběhu celého dne.

Víno

Škodlivé pro naše zuby je i víno. Zatímco u červeného to musí být při pohledu do zrcadla jasné každému z nás, málokdo ví, že víno bílé má účinky úplně stejné. Oba druhy vína obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla proniknout ještě hlouběji do zubní skloviny.

Káva a čaj

Bohužel mezi nápoje, které neprospívají zdraví zubů, patří i káva. Špatně odstranitelné skvrny v šálcích se totiž úplně stejně jako na stěnách hrníčku usazují i na zubech. Některé druhy černého čaje navíc mohou na povrchu zubů vytvořit ještě horší skvrny než káva. Stejně jako v červeném vínu, i v černém čaji je vysoká koncentrace taninu, který skvrny způsobuje.

Znamená to tedy, že si musím odpustit všechny tyto potraviny? Rozhodně ne!

Stejně důležité jako co jíte, je důležité i kdy tato jídlajíte. Sladký dezert si můžete vychutnat bez výčitek například v případě, že si ho objednáte jako součást celého oběda, po kterém si dáte žvýkačku bez cukru, anebo ústa vypláchnete alespoň čistou vodou.