Dotazy na téma Výplně

Otázka:

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolavého zubu. Lékařka při prohlídce zjistila kaz ve stoličce a zub ošetřila malou amalgámovou výplní. Zub od té doby bolí na sladké, teplé, studené, je citlivý při čištění zubů a někdy bolí i jen tak. Zdá se mi to divné, protože když byl v zubu kaz, tyto potíže jsem neměla. Ty nastaly ještě večer toho dne, kdy byla výplň zhotovena.

Odpověď:Zub po vrtání může být citlivý, je to pro něj operace, zásah do jeho integrity. Chvíli trvá, než se s výplní zžije dohromady a u amalgámu zvláště. Vede totiž dobře tepelné a elektrické podněty. Časem se pod ním vytvoří ochraná vrstva dentinu a pak citlivost mizí a tato výplň Vám dlouhodobě dobře funguje. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Prosím Vás o odpověď na dotaz: Sundali mi fixni rovnátka a zjistilo se, že mám v mezizubních prostorech mezi všemi šestkami a sedmičkami kazy - odvápněnou sklovinu, můj lékař mi navrhl léčbu - plomby na ploškách odvrtat, odstranit mezizubní kaz a všechny šestky i sedmičky vyplnit tzv. sendvičovou výplní - dospodu skloinom. cement a nahoru fotokompozit, nevím, ale jestli je to bezpečné z důvodu těsnosti těchto materiálů, protože v mezizubních prostorech mám kazy až u dásní. Jak dlouhou životnost mají tyto výplně, pokud jsou opravdu kvalitně zhotoveny a nemohou mi přestat po nějaké době těsnit. Díky za odpověď.

Odpověď:Pokud chcete dlouhodobou výplň do těchto mezizubních kavit, nechte si udělat kvalitní amalgámové výplně z kapsovaného amalgámu. Sendvičové výplně fungují také celkem dobře, ale musí být takzvaně zavřené. To znamená, že GIC cement je kompletně zakryt kompozitní výplní i v mezizubí až na schůdek. Amalgám vydrží ale jistě déle bez dalšího problému. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

dobrý den, je mi 43 let, mám retinovaný špičák vlevo nahoře, uložen horizontálně, dětský špičák na svém místě, před 3 roky malá plomba na krčku. Bez jakýchkoliv potíží. Ale chybí mě 5 vlevo nahoře a můj lékař mě nechce udělat můstek ukotvený na 4 a 6, že si nejprve musím nechat odstranit tu 3 z dásně. Do toho se mě samozřejmě moc nechce, ale ta mezera mě vadí. Má pravdu?

Odpověď:Musel bych vidět rtg snímek, jaký má vztah špičák k okolním strukturám, zubům.. Toto rozhodnutí je vždy těžké. Často při zatížení 4 můstkem, může dojít k nastartování prořezávání retinovaného špičáku a problémům. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Jaký je váš názor vyměnit amalgám.plombu za bílou helio na stoličkách v plošce kousací linie zubů?Můj stomatolog to vůbec nedoporučuje,prý se časem smrští a vznikne pod ní kaz!Díky Monika

Odpověď:Dobrý den, samozřejmě je možné vyměnit amalgámovou výplň za bílou, pokud si to pacient přeje. Ale pokud k tomu není důvod, tak to paušálně nedělám. Bílá – kompozitní výplň je náročná na zpracování a musí se udělat dobře a pečlivě, aby fungovala. Ale amalgám i nadále zůstává hlavně v postranním úseku výplní s nejdelší životností. MDDr. Zuzana Sedláková, tým praxe MUDr. Jakuba Smrčka

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Jsem těhotná, ve 21 letech, před dvěma dny jsem musela k zubaři, protože noc před tím mě strašně bolel zub - 6ka dole, ve kterém jsem měla plombu. Nedalo mi to ani spát, nebrala jsem žádné léky na bolest, protože jsem nevěděla, jestli v těhotenství můžu. Šla jsem k zubaři, ten zjistil, že mám pod plombou kaz, dal mi injekci, vyčistil a dal mi tam vložku a pokud by to prý zlobilo, mám dojít. Jen uvažuju, neřekl mi žádný termín, kdy bych měla přijít nebo tak. Pochopila jsem to tak, že si to tam mám nechat - vypadá to jako plomba - a dojít pouze, pokud bude zub bolet. Jenže jak se dívám na internetu, všude píší, že se to má za několik dní vytáhnout. Je nutné to tedy opravdu vytáhnout nebo to tam může zůstat? Děkuji moc

Odpověď:Dobrý den, určitě se musí provizorní ošetření koř. kanálků zubu dodělat, zub kvalitně vyčistit, vydesinfikovat a zaplnit. Opatřit posléze výplní či dokonce překrýt korunkou. Doč. vložka by neměla být v zubu dlouho, záleží také na typu desinfekčního přípravku... MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, když vám upadne kousek zubu a chcete si ho nechat doplnit bílou plombou kolik taková plomba bude stát když jsem mladší osumnácti let?? P.S:prosím odpovězte co nejdřív je to duležíte!!

Odpověď:Nevím to jistě, ale myslím, že je nějaká „standardní“ bílá výplň do předního zubu u mladistvých plně hrazena pojištěním. Jinak cena je vždy stanovena ekonomickým rozpočtem dané praxe. Ceny mohou být velice různé od 500-5000kč. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Vážený pane doktore, Kvůli špatnému stavu i vzhledu zubů si nechávám dělat zubní korunky. Jeden ze zbroušených zubů je u krčku zčernalý a po nasazení zirkonové korunky zřejmě zůstane mezi ním a dásní viditelný tmavý proužek. Existuje jiná možnost, jak tomu zabránit, než je odvrtání postiženého místa? Předem Vám děkuji a jsem s pozdravem. Tomanová

Odpověď:Pokud je zub endodonticky ošetřen, stálo za pokus zub před nabroušením vnitřně vybělit. Tmavě zabarvené zuby často prosvítají celokeramickou korunkou a mohou jí dát opáknější až našedlý odstín. Přechod korunky na tmavý krček je také problém. Zde pomůže jen ukončení korunky až pod dásní. Po letech používání a ústupu dásně bude tmavý kořen ale opět viditelný. Někdy dokonce prosvítá i skrz dáseň a vrhá na ni šedý lem. Je to opravdu problém. Je ale potřeba si říct, zda se jedná o přední zub a jestli když se usmějete odkryjete i krčky zubů. U nízké linie úsměvu, kdy pacient odkryje jen půlku zubů, nečiní tento drobný nedostatek žádný problém. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den,náš 3-letý kluk spadl a narušil si jedničku nahoře.Když jsem se toho zubu lehce dotkla,něco tam křuplo. Je tomu asi dva týdny.Teď ho nebolí,ale začal mu zoubek černat.Musí se zub vytrhnout, nebo může zůstat, kým mu nevypadne sám?Děkuji,Iveta

Odpověď:Zub odumřel a v takovém případě se ponechává na místě, pokud začne do budoucna bolet či se udělá píštěl nad ním, pak je nutné ho odstranit. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den,chci se zeptat na to, jestli amalgánové plomby mají v sobě hodně rtuti???Jsou vhodné, když plánujeme rodinu.Prý by mě měla moje lékařka informovat o tom, že jsou v těhotenství nevhodné kvůli velkému obsahu rtuti, který přechází na miminko.Jako pacientka bych přece měla být upozorněna na to, že je to nebezpečné.Rtut se nám usazuje v těle,je to jedJaké plomby by jste mi doporučovat.Děkuji za odpověd.Krausová

Odpověď:Amalgámová výplň obsahuje rtuť, ta je ale plně vyvázána na ostatní molekuly- gama frakce a z výplně se neuvolňuje. Proto není problémem ani v těhotenství. Pokud ale máte strach, není problém všude zhotovit bílé výplně- kompozitní či skloinomerní. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobý den, dnes mi moje zubní lékařka vrtala už dříve opravovaný zub, jenže asi po 2 hodinách mě zub začal bolet. Je to normální? Děkuji.

Odpověď:Dobrý den, zub po odeznění anestesie po vrtání může být citlivý, je to pro něj velký zásah. Mělo by se vše do 2-3 dnů uklidnit. Pokud by se citlivost vystupňovala v bolest, kontaktujte ihned svého lékaře. MUDr. Jakub Smrček

Váš dotaz: