Dotazy na téma Zubní kaz

Otázka:

Dobrý den je mi 10 let a už mi rostou 7 všechny mléčné zuby už mi vypadli ty 7 mi koukají už všechny 4 na shledanouý

Odpověď:Pokud se jedná skutečně o druhé stálé moláry, pak je jejich prořezávání skutečně zrychlené. Nijak bych se tím ale neznepokojoval. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

dobrý den chtěla jsem se zeptat co je to nekroza?Byla jsem u zubaře s velkou bolestí zubu a při vyšetření mi řekl že je to nekroza a tak bych rada věděla co to znamená.Děkuji moc za odpověď.S pozdravem Ivana Polášková

Odpověď:Nekróza je česky odumření. V tomto případě se myslí odumření dřeně zubu, jeho nervu a cév. Takovýto zub se musí vyčistit a zaplnit a po té opatřit kvalitní plombou či korunkou. Po tomto zákroku zůstává mrtvý, ale pro kousání plně funkční. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Dobry den, pred nekolika lety jsem prisel o kokrunku u ctyrky nahore (nehoda pri sportu). Zubarka odstranila nerv a do zbytku zubu uchytila trn na nejz pozdeji pripevnila keramickou korunku. Dnes, pri zvykani velice tuheho a prilnaveho bonbonu (kdysi znameho jako "Sisi"), se mi podarilo cely tento implantat vytahnout. Jde bez problemu vsadit zpet. Ma otazka zni: Muze zubni lekar vsadit tento implantat na puvodni misto, napriklad za pouziti nejakeho specialniho lepidla, nebo musi byt zhotoven implantat novy? Predem dekuji.

Odpověď:Ve většině případů to již nelze, zub bývá zkažen a infikován bakteriemi. Buď lze celé řešení zopakovat, předělat kořenovou výplň, dostavbu a korunku, někdy je nutné zub vytrhnout a nahradit. Záleží na rozsahu a stavu zbytku zubu. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, mám dotaz. Už před více než půl rokem jsem měla zánět v zubu a má stomatoložka mi zub ošetřila. Mám vytržené nervy a zub mám pořád otevřený, protože když je uzavřen nejde to bolestí vydržet. K doktorce už jsem nešla, protože mě po několikátém uzavření pořád bolel. Po vytažení vložky jsem již na zavření nešla. Je to asi 3 měsíce co jsem začala mít velké bolesti a čas od času mám velké otoky v oblasti spodní čelisti. Na dásní zevnitř už mám otok stálý a je velmi bolestivý. K doktorce jsem nešla, protože se bojím bolestivého zákroku. Můj dotaz zní zda by se mohlo jednat o zánět okostnice, případně o rizika, které souvisejí, když se tento problém nebude léčit. Děkuji za odpověď.

Odpověď:Zřejmě máte již zánět pod zubem, který se šíří kostí a skrz periost do okolních měkkých tkání. Zub je nyní na extrakci, kterou doporučuji co nejdříve. Hrozí Vám velký otok-submandibulární absces a po jeho rozšíření na okolní prostory i životohrožující příhoda. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý večer, moje šestiletá dcerka má dva kazy a nechtěla si je dnes nechat ošetřit.. Je celkově úzkostná, léčila se hematologicky dlouhodobě a tak se jí nedivím, že má strach. Jsem ráda, že ústa u zubaře alespoň otevře a nechá si zoubky prohlédnout. S lékařem jsme se domluvili, že přijdeme asi za dva měsíce a zkusíme další pokus. Další varianta je na příští prohlídce, což je až za půl roku. Obávám se, že zoubky se zkazí více a že stejně vrtání nepodstoupí. Zaráží mě, že nelze dětem podat nějaké sedativum, aby byly uvolněnější…Obávám se celkové anestezie, nehledě na to, že je k ní potřeba spousta předoperačních vyšetření apod. Narkóza je riziková. Já sama mám také velice citlivé zuby a vrtání je pro mě opravdu velká bolest. Ani mě bohužel lékař nechce zub před vrtáním umrtvit. Prý je to zbytečné a musí se to zkrátka vydržet. Zajímá mě, zda je možné u stomatologa trvat na anestezii, ráda ji zaplatím. Co mi poradíte? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:Předně je dnes samozřejmostí vrtat zubní kaz v anestesii, tento přístup opravdu nechápu, vždyť bezbolestnost je nejlepší vizitkou lékaře. Na Vaší dceru by již zabralo Dormikum, tedy ošetření v analgosedaci, či dnes se vrací ošetření s inhalací rajského plynu. Zkuste tuto variantu zkonzultovat u dětského zubního lékaře či na dětské stomatologické klinice. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, mezi 6 a 7 zubem mám u dásně černou skvrnu (všimla jsem si jich na více místech). Při kousání mi v té 7 občas brní (už tak 14 dnů) Zubař mi tvrdil že ty flíčky se nevrtají, tak tam nechci chodit zbytečně. (jednou za půl roku mi to stačí.).

Odpověď:Dobrý den, musel bych Vás vidět, vyšetřit, popř. si udělat RTG snímek, nejsem bohužel schopen takhle na dálku problém diagnostikovat. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, stává se mi, že mě stolička začne bolet, ale jen chvilkově. Pár dní je všechno ok a pak se to ozve znovu a bolí to i do tváře. Je to dolní levá stolička. Chci podotknout, že jsem pracovně velmi vytížen úkoly a naspím toho někdy méně než bych měl. Souvisí to s tím také určitě?

Odpověď:Dobrý den, doporučuji navštívit zubního lékaře, bude zde určitě nějaký problém. Nejspíše velký kaz zubu s počínajícím zánětem dřeňové dutiny. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, před půl rokem se mi udělal menší váček na horní čelisti vpravo 4. zub(je zaplombován), kde se nepravidelně tvoří hnis, po vytlačení cítím bolest ve dvou sousedních zubech, ale po chvíli zmizí, na dásni vedle váčku mám menší "propadlinu", děkuji.

Odpověď:Dobrý den, zub je v zánětu, doporučuji vyhledat stomatologa, který zub ošetří, vyčistí a zaplní. Váček se pak zhojí a zub bude nadále funkční. MUDr. Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, prosím o radu. Před několika dny mi byl na 5 nalezen malý kaz, byl vyvrtán a dána amalg.výplň.Poté začal být zub citlivý na teplé i studené, šel jsem opět k zubaři,který mi výplň nahradil za bílou.Hned po tomto zákroku mě zub bolel.Nyní po 2 dnech mám ještě větší bolesti i v průběhu dne, ibalgin zatím pomáhá.

Odpověď:Neodhadnu jak byl kaz veliký a situovaný směrem k nervu zubu. Pravdou je, že každý zub po vrtání může být pár dní citlivý. Přeci jenom je to chirurgický zásah do jeho integrity. Amalgámové výplně reagují na teplé a studené přechodnou dobu skoro standartně. Vyčkejte ještě pár dní, pokud se bolesti budou stupňovat kontaktujte opět svého lékaře. MUDr.Jakub Smrček

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, synovi 20let se vůbec nevytvořila 5 dole vlevo, mléčná se zkazila a pan doktor jí vytrhl s návrhem, že mu udělá můstek. Ale to by znamenalo zničení dvou naprosto zdravých sousedních zubů. Je to opravdu jediné možné řešení. DDěkuji za odpověď P. Jindrová

Odpověď:Máte naprostou pravdu a proto doporučuji chybějící zub nahradit dentálním implantátem, je to ideální situace. MUDr.Jakub Smrček

Váš dotaz: